Loading
načítám data...

Výstava Sváteční bábovka


Od 28. listopadu 2024 bude ve výstavní síni muzea otevřena výstava s názvem Sváteční bábovka. Nejen dámy si zde mohou prohlédnout instalaci věnovanou pečení oblíbeného moučníku, který dlouhá léta patří ke stálicím našeho svátečního jídelníčku.

S bábovkami nebo jejich předchůdkyněmi se můžeme setkat ve starých kuchařských předpisech ještě před dobou Magdaleny Dobromily Rettigové. Jednalo o kynuté sladké „buchty“ pečené ve větších formách. Název bábovka pak přešel z názvu pečící formy na moučník v něm tvarovaný a upečený. Nicméně ještě u Rettigové najdeme ve výčtu receptů starší pojmenování „Kugelhupf“ vedle názvů „Dobrá buchta“ nebo „Císařská buchta“. Rettigové Domácí kuchařka se od roku 1826 dočkala mnoha upravených vydání a s nimi se měnily i recepty na bábovky, kam přibyly návody s použitím pečících prášků místo kvasnic.

Bábovky se pak v první polovině 20. století natrvalo usadily ve svátečním jídelníčku a staly se typickým nedělním moučníkem ke kávě. Nyní snad ve všech kuchařských knihách věnovaných moučníkům najdeme návody na bábovky, stejně tak jako na webových stránkách od klasické buchty „dusivky“ po speciální a méně běžné bábovky.

O velké oblibě tohoto moučníku svědčí množství pečících forem uchovaných v muzejních depozitářích, rodinné formy děděné z generace na generaci i současné formy z moderních materiálů. Přijďte se inspirovat pro nedělní pečení. Bábovka ve slavnostní úpravě se může objevit i na vašem vánočním stole.



  Zavřít